Al sinds 2003 zijn rookmelders in nieuwbouwhuizen verplicht. Die verplichting door Minister Knops van Binnenlandse Zaken uitbreidt naar de bestaande bouw. Dit is op het advies van gemeenten, de brandweer en vastgoed eigenaren. Deze regelgeving zal nog wel moeten worden goedgekeurd, maar deze nieuwe wetgeving zal op 1 juli 2022 in gaan.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de regelgeving voor rookmelders
In de wet staat dat de verplichting zal gaan gelden voor verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie.
Een rookmelders zal dan ook iedere tien jaar moeten worden vervangen.
Voordeuren van woningen in wooncomplexen die uitkomen op een inpandige gang moeten zelfsluitend gemaakt worden. Daarbij wordt het in woongebouwen met gesloten algemene gangen en trappenhuizen verplicht om alle voordeuren van woningen zelfsluitend te maken via een vrijloopdranger die wordt aangestuurd door een rookmelder.
Het is altijd maat werk
Ieder woongebouw is anders en het gewenste brandveiligheidsniveau kan verschillen. Het is altijd maatwerk. Het kiezen van de juiste melder is niet gemakkelijk. Brandveiligheid is niet automatisch gegarandeerd zodra er een rookmelder in een gebouw of woning hangt. Een rookmelder moet minimaal voldoen aan de EN14604 technische norm en een CE-markering. Zo kan bijvoorbeeld ook het koppelen van rookmelders een hele duidelijke functie die bewoners in het geval van een calamiteit kostbare extra tijd geeft om te vluchten.